LEKCJA MUZEALNA
Muzeum od kuchni
Zaprezentowany będzie podział muzeów ze względu na rodzaj budynku i rodzaj zbiorów. Na przykładzie słupskiego muzeum omówione zostanie pozyskiwanie muzealiów, ich opracowywanie, przechowywanie i udostępnianie. Pokazane zostaną przykłady działań konserwatorów dzieł sztuki. W skrócie przedstawiona zostanie działalność administracji i księgowości. Zagadnienie bezpieczeństwa zbiorów zasygnalizowane będzie na przykładzie działań muzealników polskich w 1939 roku oraz afgańskich pod koniec XX wieku. Ponad 70 ilustracji towarzyszyć będzie wszystkim omawianym tematom. Pokazane będą tradycyjne i elektroniczne księgi inwentarzowe i karty katalogu naukowego oraz muzealióww magazynach, przed i po konserwacji,
a także fotografie z montażu wystaw.
Czas trwania: 1 godz.
Wiek: od 14 do 18 lat
Maksymalna liczba osób: 30
Miejsce: Biały Spichlerz
Cena: 100 zł / grupa