LEKCJA MUZEALNA
Muzeum od kuchni
W sposób sygnalny zaprezentowany będzie podział muzeów ze względu na rodzaj budynku oraz na rodzaj zbiorów. Na przykładzie słupskiego muzeum omówione będzie pozyskiwanie muzealiów, ich opracowywanie, przechowywanie i udostępnianie. Pokazane zostaną przykłady działań konserwatorów dzieł sztuki. W skrócie przedstawiona zostanie działalność administracji i księgowości. Zagadnienie bezpieczeństwa zbiorów zasygnalizowane będzie na przykładzie działań muzealników polskich w 1939 roku oraz afgańskich pod koniec XX wieku. Ilustracje towarzyszyć będą wszystkim omawianym tematom – pokazanych będzie ponad 70 zdjęć, między innymi tradycyjnych i elektronicznych ksiąg inwentarzowych i kart katalogu naukowego oraz muzealiów w magazynach, przed i po konserwacji, a także fotografie z montażu wystaw.
Czas trwania: 1 godz.
Wiek: od 14 do 18 lat
Maksymalna liczba osób: 30
Miejsce: Biały Spichlerz
Cena: 100 zł / grupa