Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
serdecznie zaprasza
na wystawę czasową
„Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie”
Wystawa prezentuje jedną z najciekawszych w kraju prywatnych kolekcji sztućców stołowych. Jej unikalność może śmiało konkurować z wieloma polskimi i europejskimi zbiorami.
Wystawa będzie czynna od 16 grudnia 2016 do 17 września 2017 roku. W czasie jej trwania przewidziana jest bogata oferta edukacyjna skierowana do przedszkoli i szkół oraz rodzin i osób indywidualnych – spotkania na ekspozycji (w tym oprowadzania), wykłady i warsztaty.
Prezentowana kolekcja liczy blisko 900 obiektów srebrnych i platerowanych – pojedynczych i kompletów składających się z kilku lub kilkunastu elementów. Powstaje systematycznie od blisko trzydziestu lat, a jej spójność wynika z konsekwentnie realizowanych kryteriów gromadzenia, jak: autentyczność, ciekawa funkcja oraz zgodność z ofertą katalogową dawnych firm wytwarzających zastawy stołowe.
Sztućce prezentowane są na wystawie w niespotykanym dotychczas układzie, który przede wszystkim uwzględnia ich przeznaczenie. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można min. szczypce do raków i homarów, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs i ryb, łopatki do lodów, wyciskarki do cytrusów, akcesoria do herbat i suszy ziołowych, czerpaki do śmietanki, sitka i młotki do lodu. Większość z nich została wykonana w latach 1875-1939, ale są też wcześniejsze i późniejsze. Najwięcej jest wyrobów uznanych wytwórni warszawskich – Frageta i Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich. Są też pojedyncze przykłady wyrobów z wytwórni braci Henneberg, Plewkiewicz i Spółka, firm amerykańskich (np. J.E.Caldwell&Co, Rogers Bros), francuskich (Christofle). Są też wyroby takich uznanych mistrzów, jak Karol Filip Malcz (Warszawa) czy pracujący min. dla dworu pruskiego Johann George Hossauer (Berlin).
Organizacja tego rodzaju wystawy jest niezwykle istotnym przedsięwzięciem mającym na celu nie tylko przedstawienie historii jedzenia, ale także przywrócenie (szczególnie w młodym pokoleniu) kultury stołu, która silnie przenika się z zasadami dobrych manier, obyczajów i codziennego savoir-vivre’u. Szczególnie w obecnym czasie, kiedy kultura masowa z lokalami typu „fast food” zdominowała codzienność, należy przypominać i na nowo wprowadzać zasady dobrego gustu, przypominając o korzyściach płynących z umiejętności wspólnego jedzenia i dobrego zachowania się w towarzystwie oraz pokazać, w jaki sposób spożywać (coraz bardziej popularne w Polsce) dania kuchni włoskiej czy francuskiej.
Serdecznie zapraszamy!
WERNISAŻ
Relacja z wernisażu znajduje się na stronie: zdjęcia z otwarcia
PROMOCJA KATALOGU
Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków naszego muzeum na promocję katalogu wystawy Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie, która odbędzie się w czwartek, 16 lutego 2017 roku, o godz. 16.30 w Sali Rycerskiej Zamku Książąt Pomorskich w Słupsku przy ulicy Dominikańskiej 5. Poprowadzi ją Beata Zgodzińska – historyk sztuki, współautor katalogu. Katalog towarzyszy prezentowanej od 16 grudnia 2016 roku wystawie unikatowych sztućców.
Szczegóły wydarzenia podane są na stronie: promocja katalogu
Katalog można kupić przez internet. Szczegóły na stronie: złóż zamówienie
OFERTA EDUKACYJNA
Wystawie towarzyszyć będzie bogata oferta edukacyjna: lekcje i warsztaty muzealne, gry wielkoformatowe, oprowadzanie z przewodnikiem oraz otwarte spotkania z pracownikami muzeum i gośćmi specjalnymi.
WYKŁAD TOWARZYSZĄCY WYSTAWIE
Znaki na sztućcach – o czym mówią, co przemilczają?
Zapraszamy 5 września 2017 roku o godzinie 17:00 do Zamku Książąt Pomorskich.
Więcej informacji na stronie wykład
ZAKOŃCZENIE WYSTAWY I OTWARTE OPROWADZANIE
Zapraszamy 15 września 2017 roku o godzinie 17:00 do Zamku Książąt Pomorskich.
Więcej informacji na stronie oprowadzanie